Resepi Mee Goreng Mamak Stail



Sebenarnya apakah kelainan Mee Goreng Mamak ini? kalau nak tahu jom tengok resepi di bawah dan cuba masak.  


Bahan-Bahannya adalah:
  • 1/2 Paket Mee Kuning
  • Sedikit Isi Ayam
  • Tauhu *dipotong kecil dan digoreng
  • Ubi Kentang *dipotong kecil dan digoreng
  • Cucur *digoreng dan dipotong kecil
  • Sedikit Sayur Sawi
  • Sedikit sayur Taugeh
  • 2 biji Telur
  • 2 sudu besar Kicap Mee Pekat
  • 2 sudu besar Kicap Lemak Manis
  • 2 sudu besar Cili Kisar
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 2 biji Bawang Kecil
  • 1 sudu besar Kacang Goreng hancur (Jika Suka)
  • 1 senduk Minyak Masak
  • Garam *secukup rasa
  • Sedikit Air
  • Limau Kasturi *perahan jus
Cara-caranya:

  1. Pertama, Bawang Putih dan Bawang kecil ditumbuk hingga lumat dan dicampur dengan Cili Kisar.
  2. Panaskan Minyak Masak dan Tumis Cili kisar berserta Bawang Putih dan Merah tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan isi ayam, tumis lagi hingga cili  menjadi garing dan ayam masak.
  4. Masukkan Kicap Mee Pekat dan Kicap Cair, Kacang Hancur serta Garam secukup rasa.
  5. Masukkan Tauhu, Ubi Kentang dan Cucur yang telah digoreng pada awal tadi diikuti dengan Mee Kuning, Sayur Sawi, Taugeh dan sedikit air. Masak hingga sedikit kering.
  6. Pecahkan Telur di tengah Mee, biarkan Telur separuh masak, baru gaul dengan Mee.
  7. Ulang langkah 6, pecahkan telur satu lagi, supaya mudah cepat jadi separuh masak.
  8. Masak sehingga betul-betul kering dan sedikit garing.
  9. Sudah Siap, Perah sikit Limau Kasturi dan tabur Bawang Goreng. Makan panas-panas ya.


0 Response to "Resepi Mee Goreng Mamak Stail"

Post a Comment