Sebenarnya apakah kelainan Mee Goreng Mamak ini? kalau nak tahu jom tengok resepi di bawah dan cuba masak.
Bahan-Bahannya adalah:
- 1/2 Paket Mee Kuning
- Sedikit Isi Ayam
- Tauhu *dipotong kecil dan digoreng
- Ubi Kentang *dipotong kecil dan digoreng
- Cucur *digoreng dan dipotong kecil
- Sedikit Sayur Sawi
- Sedikit sayur Taugeh
- 2 biji Telur
- 2 sudu besar Kicap Mee Pekat
- 2 sudu besar Kicap Lemak Manis
- 2 sudu besar Cili Kisar
- 2 ulas Bawang Putih
- 2 biji Bawang Kecil
- 1 sudu besar Kacang Goreng hancur (Jika Suka)
- 1 senduk Minyak Masak
- Garam *secukup rasa
- Sedikit Air
- Limau Kasturi *perahan jus
- Pertama, Bawang Putih dan Bawang kecil ditumbuk hingga lumat dan dicampur dengan Cili Kisar.
- Panaskan Minyak Masak dan Tumis Cili kisar berserta Bawang Putih dan Merah tadi hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam, tumis lagi hingga cili menjadi garing dan ayam masak.
- Masukkan Kicap Mee Pekat dan Kicap Cair, Kacang Hancur serta Garam secukup rasa.
- Masukkan Tauhu, Ubi Kentang dan Cucur yang telah digoreng pada awal tadi diikuti dengan Mee Kuning, Sayur Sawi, Taugeh dan sedikit air. Masak hingga sedikit kering.
- Pecahkan Telur di tengah Mee, biarkan Telur separuh masak, baru gaul dengan Mee.
- Ulang langkah 6, pecahkan telur satu lagi, supaya mudah cepat jadi separuh masak.
- Masak sehingga betul-betul kering dan sedikit garing.
- Sudah Siap, Perah sikit Limau Kasturi dan tabur Bawang Goreng. Makan panas-panas ya.
0 Response to "Resepi Mee Goreng Mamak Stail"
Post a Comment