Resepi Ikan Sardin Lemak Cili Api


Okay, apabila tiada option bahan mentah, Ikan sardin dalam tin la jadi sasaran.  Pada mereka yang ingin pelbagaikan resepi Ikan Sardin dalam Tin ini, boleh lah cuba resepi masak lemak cili api


Bahan-bahannya :
  • 1 Tin Sardin *saiz besar - 5 keping ikan - toskan sosnya
  • 200ml Santan Pekat
  • 2 biji Ubi Kentang - *belah 2
  • 1 batang Serai - *dititik
  • 1 labu Bawang Besar - *dimayang kasar
  • 1 sudu kecil Pati Asam Jawa - *bancuh dengan 1/2 cawan air
  • Garam / Gula / Meggi cukup rasa *Secukup rasa
  • Minyak Masak
Bahan-bahan untuk ditumbuk:
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 5 biji Bawang Merah
  • 20 biji Cili Padi
  • 2 cm Kunyit Hidup
  • sedikit Belacan
Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit Minyak dan tumiskan Bawang Besar hingga layu.
  2. Masukkan kesemua bahan yang telah ditumbuk dan tumis hingga naik bau. Masukkan juga Serai, kemudian tambahkan Air Asam Jawa.
  3. Masukkan Santan Pekat, diikuti dengan Ikan Sardin serta Ubi Kentang.
  4. Perlahankan api dapur dan masak sehingga kuah mula mendidih.
  5. Kacau sekali-sekala dan perasakan dengan Garam / Gula / Maggi Cukuprasa
  6. Kemudian tutup kan api, sedia untuk dihidangkan. 
  7. Selamat Mencuba

0 Response to "Resepi Ikan Sardin Lemak Cili Api"

Post a Comment