Bahan-bahan
- 8 Biji Pisang *dipotong serong
- Santan Pekat jika tiada boleh pakai yang kotak
- Gula Melaka/ Gula Merah *separuh
- 2 Sudu besar Gula
- 1/4 paket kecil Sagu
- 200 ml Air
- Daun Pandan *disimpul
- Secubit garam *jika perlu
Cara membuatnya
- Pertama, Rendamkan sagu terlebih dahulu. Supaya cepat kembang nanti
- Tuang air ke dalam periuk. Jika terlalu banyak, nanti terlalu cair pula.
- Masukkan sagu yang sudah dikembangkan dan masukkan pisang.
- Biarkan dan kacau sekejap sehingga sagu yang putih-putih tu dah jadi warna macam lutsinar
- Kemudian, masukkan Gula Melaka. Gula melaka ini kita hancurkan dan cairkan dulu. Takut nanti masuk dalam periuk dia masih lagi berketul-ketul.
- Selepas masukkan Gula serta Daun Pandan kacau seketika. Setelah sebati semua. Masukkan santan , biarkan hingga mendidih.
- Kacau dan siap
0 Response to "Resepi Pengat Pisang Menawan"
Post a Comment