Yummy... |
Bahan-bahan:
- Buah Epal Merah atau Hijau
- Kulit Popia
- Brown Sugar (ikut sukatan uols jangan manis2)
- Segelas air masak
- Serbuk kayu manis (sedikit)
- Sedikit Tepung Jagung dan Air (di bancuh)
- Kupas kulit buah epal dan potong dadu.
- Panaskan segelas air di dalam periuk.
- Kemudian, masukkan buah epal yang dipotong dadu, masakkan sehingga buah menjadi empuk, kemudian toskan.
- Selepas itu, Gaulkan dengan Gula Perang serta Serbuk Kayu Manis
- Biarkan ia sejuk seketika.
- Setelah 30 minit berlalu, Bentangkan Kulit Popia, sudukan buah epal yang disira.
- Lipat dan Gulung kulit Popia tersebut.
- Gamkan Kulit Popia dibahagian hujung dengan air bancuhan Tepung Jagung (agar tidak terbuka ketika digoreng).
- Gorengkan Ia sehingga menjadi kuning keemasan dengan Minyak yang panas, api yang sederhana.
- Toskan dan Siap.
- Sebagai hiasan dan penambah kesedapan , boleh lah taburkan sedikit Gula Perang dan sedikit serbuk kayu manis.
- Sesuai jugak dimakan bersama ais krim vanilla.
0 Response to "Resepi Popia Epal yang Rangup"
Post a Comment