Resepi Popia Epal yang Rangup

Yummy...

Bahan-bahan:

  • Buah Epal Merah atau Hijau
  • Kulit Popia
  • Brown Sugar (ikut sukatan uols jangan manis2)
  • Segelas air masak
  • Serbuk kayu manis (sedikit)
  • Sedikit Tepung Jagung dan Air (di bancuh)
Cara-cara penyediaannya: 

  1. Kupas kulit buah epal dan potong dadu. 
  2. Panaskan segelas air di dalam periuk. 
  3. Kemudian, masukkan buah epal yang dipotong dadu, masakkan sehingga buah menjadi empuk, kemudian toskan.
  4. Selepas itu, Gaulkan dengan Gula Perang serta Serbuk Kayu Manis
  5. Biarkan ia sejuk seketika. 
  6. Setelah 30 minit berlalu, Bentangkan Kulit Popia, sudukan buah epal yang disira. 
  7. Lipat dan Gulung kulit Popia tersebut. 
  8. Gamkan Kulit Popia dibahagian hujung dengan air bancuhan Tepung Jagung (agar tidak terbuka ketika digoreng).
  9. Gorengkan Ia sehingga menjadi kuning keemasan dengan Minyak yang panas, api yang sederhana.
  10. Toskan dan Siap.
  11. Sebagai hiasan dan penambah kesedapan , boleh lah taburkan sedikit Gula Perang dan sedikit serbuk kayu manis.
  12. Sesuai jugak dimakan bersama ais krim vanilla. 





0 Response to "Resepi Popia Epal yang Rangup"

Post a Comment