Selalu bila nak masak rendang, mesti orang ingat lauk sahaja ( Ayam, Daging, Kerang, Udang,) dengan sayur atau pucuk-pucuk daun pun boleh kita ambil untuk masak rendang. Jom cuba resepi ini.
Bahan-bahan yang diperlukan
- 2 ikat Pucuk Ubi *ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
- RM4 - Santan Segar dan Pekat
- 5 ulas Bawang Kecil *dihiris
- 2 batang Serai *dititik
- Segenggam besar Ikan Bilis *digoreng dan dikisar kasar
- 1 senduk Cili Api *yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
- Garam *secukup rasa
- 2 keping Asam Gelugur
Cara-cara untuk menyediakan resepi ini
- Sediakan Kuali
- Masukkan Santan pekat, Serai, Garam, Bawang, Asam Gelugur, Cili Api.
- Barulah buka api dapur, Kacau kesemua bahan di dalam kuali itu dengan api dapur yang sederhana.
- Sentiasa kacaukan bahan-bahan di dalam kuali supaya tidak melekat , Apabila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering. Masukkan Pucuk Ubi dan Ikan Bilis yang dikisar kasar. Teruskan mengacau hingga Pucuk Ubi sedikit garing.
- Sedia untuk hidang.
0 Response to "Resepi Rendang Pucuk Ubi"
Post a Comment