Resepi Satay Homemade

Harga satay punya la mahal, Secucuk satay rata-rata dianggarkan dijual sebanyak RM 1.50 - RM3.00 secucuk,  jadi dengan keadaan ekonomi semasa ini. Jom kita menyatay sendiri, Jimat pun Jimat, yang paling penting puas hati. Jom buat sendiri, boleh makan banyak mana pun. 



Bahan -bahan yang utama 

  • 1/2 kg Isi Ayam
  • 3 sudu besar Gula
  • 1 sudu kecil Garam
  • 1 biji limau kasturi - diperah bagi bantu serapan dan daging menjadi lembut serta cepat masak
Bahan-bahan yang dikisar


  • 3 biji Bawang Besar
  • 5 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Lengkuas
  • 1 cm Halia
  • 1 cm Kunyit Hidup
  • 3 batang Serai
  • Minyak Masak
  • 3 sudu besar Serbuk Ketumbar
  • 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih
  • 1 sudu besar  Serbuk Jintan Manis
Bahan-bahan lain
  • Lidi
  • 2 Batang Serai *untuk merenjis
  • Minyak Masak *direnjis
  • Timun 
  • Bawang
  • Nasi Impit


Cara-cara untuk menyediakannya

  1. Masukkan isi Ayam/Daging dalam bekas yang besar bersama bahan yang telah dikisar untuk proses perapan. Biarkan daging / ayam diperap sekurang-kurangnya 1 jam, lagi enak jika ia diperap semalaman 
  2. Kemudian,barulah cucukkan isi Ayam/Daging tadi pada Lidi.  
  3. Bungkuskan isi Ayam/Daging dengan plastik untuk mengelakkan isi Ayam/Daging menjadi kering.
  4. Boleh lah dibakar atas dengan menggunakan set barbeku atau kuali non stik yang leper.
  5. Semasa proses membakar, perlu renjis-renjiskan satay dengan sedikit Minyak dan Serai.
  6. Bakar sehingga Isi Ayam kelihatan masak.
  7. Siap untuk dihidang bersama Nasi Impit dan Kuah Kacang serta hirisan Timun dan Bawang


0 Response to "Resepi Satay Homemade "

Post a Comment