Bahan -bahan yang utama
- 1/2 kg Isi Ayam
- 3 sudu besar Gula
- 1 sudu kecil Garam
- 1 biji limau kasturi - diperah bagi bantu serapan dan daging menjadi lembut serta cepat masak
Bahan-bahan yang dikisar
- 3 biji Bawang Besar
- 5 ulas Bawang Putih
- 1 inci Lengkuas
- 1 cm Halia
- 1 cm Kunyit Hidup
- 3 batang Serai
- Minyak Masak
- 3 sudu besar Serbuk Ketumbar
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Manis
Bahan-bahan lain
- Lidi
- 2 Batang Serai *untuk merenjis
- Minyak Masak *direnjis
- Timun
- Bawang
- Nasi Impit
Cara-cara untuk menyediakannya
- Masukkan isi Ayam/Daging dalam bekas yang besar bersama bahan yang telah dikisar untuk proses perapan. Biarkan daging / ayam diperap sekurang-kurangnya 1 jam, lagi enak jika ia diperap semalaman
- Kemudian,barulah cucukkan isi Ayam/Daging tadi pada Lidi.
- Bungkuskan isi Ayam/Daging dengan plastik untuk mengelakkan isi Ayam/Daging menjadi kering.
- Boleh lah dibakar atas dengan menggunakan set barbeku atau kuali non stik yang leper.
- Semasa proses membakar, perlu renjis-renjiskan satay dengan sedikit Minyak dan Serai.
- Bakar sehingga Isi Ayam kelihatan masak.
- Siap untuk dihidang bersama Nasi Impit dan Kuah Kacang serta hirisan Timun dan Bawang
0 Response to "Resepi Satay Homemade "
Post a Comment