Resepi Telur Puyuh Masak Merah


Hah, rasa teringin pula makan telur kecil ini.. cara pilihan untuk memasaknya semestinya bersambal. Jom kita layan dan buat resepi yang sempoi ini. Selamat mencuba



Bahan-bahan yang utama

  • 20 Biji Telur Puyuh  *rebus dan kupas kulitnya
  • 1 sudu kecil Jus Asam Jawa 
  • 5 sudu besar Cili Kisar *tahap kepedasan bergantung pada individu
  • 1 biji Bawang Besar *dihiris bulat
  • Garam dan Gula *secukup rasa

Bahan-bahan yang perlu dikisar

  • 4 ulas Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1/2 inci belacan

Cara-cara menyediakannya 

  1. Telur puyuh yang telah direbus tadi digoreng hingga kuning sedikit, angkat dan toskan.
  2.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga naik wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak, guna api sederhana dan kacau sentiasa.
  3. Masukkan air asam jawa dan tambah garam & gula secukup rasa.  Jika suka boleh masukkan serbuk perasa sikit.  Masak hingga pekat. Tambah bawang besar dan telur puyuh yang sudah digoreng. Gaul rata, biar hingga bawang layu. Rasa dan jika rasanya ok bolehlah padamkan api & hidang.
  4. Selamat mencuba =)

0 Response to "Resepi Telur Puyuh Masak Merah "

Post a Comment