Basahkan anak tekak dengan Agar agar Lumut buat sendiri. Buat semalam dan dinginkan di dalam peti sejuk. Sesuai sebagai Pembukaan Selera atau Pencuci mulut.
Bahan-bahan :
- 25gram Agar-agar Tali
- 800 ml Air
- 6 helai Daun Pandan - dibersihkan dan potong 1 inci
- 600 ml Air
- 1 cawan santan pekat - (guna 1 kotak kecil santan pekat M&S)
- #Versi ni tak guna santan tau
- 2 biji telur
- 2sudu teh garam
- 11 sudu makan gula
Cara-caranya:
- Masukkan Agar-agar Tali bersama-sama 800 ml Air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut.
- Sementara itu, kisar Daun Pandan serta 600 ml Air. Tapis air pandan tadi. Perah dan buang hampas daun pandan.
- Bila agar-agar sudah larut, masukkan air daun pandan. Biarkan mendidih.
- Masukkan gula, kacau sehingga gula larut.
- Pecahkan telur, kacau dengan garfu atau pemukul telur hingga rata. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau rata.
- Apabila Gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi. Kacau sentiasa hingga mendidih.Tutup api.
- Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk. Bila sudah beku, hidangkan.
Kredit Resepi: Wan Azreen Naser
0 Response to "Resepi Agar-agar Lumut Pandan"
Post a Comment