Bahan-bahan yang diperlukan
- 600 gram Ayam - dipotong kecil
- 100 gram Bawang Merah
- 100 gram Bawang Putih
- 2 sudu besar Taucu
- 1 sudu besar Gula Melaka
- 50 gram Cendawan Butang kering - rendam untuk dilembutkan
- 2 biji Ubi kentang - dipotong kepada kiub-kiub saiz sederhana
- 3 sudu besar Minyak masak
- 500 ml air atau Stok ayam
- 1 sudu kecil Garam
Cara-cara untuk menyediakannya
- Kisarkan Bawang Merah dan Bawang Putih bersama-sama sehingga menjadi Pes halus
- Panaskan Minyak masak di dalam kuali ataupun periuk yang cukup dalam.
- Masukkan Bawang Merah dan Bawang Putih yang telah dikisar dan tumiskan dengan api sederhana. Kacau dan gaul secara berterusan untuk mengelakkan pes dari melekat kepada kuali. Tumiskan dalam sekitar selama 3 minit sebelum menambahkan taucu dan terus menumis.
- Pelahankan api dan teruskan menggorengkan campuran sehingga minyak naik ke atas permukaan. Ianya penting untuk masak campuran dengan teliti sehingga ia berkaramel sebab ia boleh bantu mengharumi aroma masakan.
- Tambahkan cendawan dan Ubi kentang dan masak selama beberapa minit lagi.
- Masukkan ayam, dan gaul secara rata dengan bahan-bahan yang lain. Terus goreng sehingga ayam separuh dimasak.
- Tuangkan air dan tambah dengan gula Melaka dan garam.
- Reneh selama 15 sehingga 20 minit sehingga kuah mula tebal dan ubi mula melembut.
- Akhir sekali, tabur hirisan daun sup daun bawang, cili merah dan hijau yang telah dipatah-patahkan untuk hiasan. Ayam pongteh enak dimakan bersama nasi putih dan sambal belacan
0 Response to "Resepi Baba & Nyonya Ayam Pongteh Melaka"
Post a Comment