Gambar : Goggle |
- Tauhu Jepun (telur) - Potong
- Udang - dibersihkan dam dibuang kulit
- Bawang Putih - hiris halus
- Cili - separuh ditumbuk , separuh dihiris
- Air - 1 cawan
- Halia - hiris halus
- Kacang Peas, Brokolli , Cendawan, Lobak Merah - terpulang pada individu
- Sos tiram
- Tepung jagung- 1 sudu besar bancuh dengan air suam
- Daun sup
- Garam , Gula dan serbuk perasa - secukup rasa
Cara-cara untuk memasaknya
- Gorengkan Tauhu Jepun separa goreng, kemudian angkat dan tos. Biarkan ia di tepi seketika.
- Selepas itu, tumiskan Bawang Putih dan Halia sehingga bertukar warna kekuningan.
- Masukkan Air, Sos tiram serta sayur-sayuran. Biarkan ia mendidih seketika,
- Apabila sudah mendidih, masukkan air bancuhan Tepung Jagung sehingga kuah menjadi pekat.
- Kemudian, masukkan Tauhu yang telah digoreng serta Garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
- Gaul sebati,
- Boleh taburkan Daun sup untuk aroma yang lebih enak.
0 Response to "Resepi Tauhu Jepun Kuah Sos Tiram"
Post a Comment