Resepi Tauhu Jepun Kuah Sos Tiram

Gambar : Goggle


  • Tauhu Jepun (telur) - Potong 
  • Udang -  dibersihkan dam dibuang kulit
  • Bawang Putih - hiris halus
  • Cili - separuh ditumbuk , separuh dihiris
  • Air - 1 cawan
  • Halia - hiris halus
  • Kacang Peas, Brokolli , Cendawan, Lobak Merah - terpulang pada individu 
  • Sos tiram
  • Tepung jagung- 1 sudu besar bancuh dengan air suam 
  • Daun sup
  • Garam , Gula dan serbuk perasa - secukup rasa

Cara-cara untuk memasaknya 

  1. Gorengkan Tauhu Jepun separa goreng, kemudian angkat dan tos. Biarkan ia di tepi seketika. 
  2. Selepas itu, tumiskan Bawang Putih dan Halia sehingga bertukar warna kekuningan.
  3. Masukkan Air, Sos tiram serta sayur-sayuran. Biarkan ia mendidih seketika,  
  4. Apabila sudah mendidih,  masukkan air bancuhan Tepung Jagung sehingga kuah menjadi pekat.
  5. Kemudian, masukkan Tauhu yang telah digoreng serta Garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
  6. Gaul sebati,  
  7. Boleh taburkan Daun sup untuk aroma yang lebih enak. 

0 Response to "Resepi Tauhu Jepun Kuah Sos Tiram"

Post a Comment