Bahan-bahannya
- Ikan Kembong *size sederhana
- Garam
- Asam Keping / Limau Nipis
- Minyak Masak
- Air
Cara-caranya
- Bersihkan Ikan , (buangkan segala perut Ikan) dengan Asam Keping atau Limau untuk mengurangkan bau hanyir
- Kemudian , Lumurkan dengan Garam
- Titikkan sedikit Minyak Masak agar Ikan nampak sedikit berkilat
- Kemudian, kukuslah Ikan dalam 15 -20 minit (terpulang pada kuantiti Ikan) Jangan terlalu lama/lembik
- Selepas itu, sejukkan seketika sebelum dibekukan didalam Peti Sejuk.
- Bila hendak makan, ia sedia untuk digoreng / untuk dibuat kuah laksa
- Kalau goreng, goreng rangup-rangup ya. Cicah dengan Air Asam.
0 Response to "Resepi DIY : Homemade Ikan Rebus (Halalan Toyiban)"
Post a Comment