Resepi Ikan Siakap Rebus

Resepi Ikan siakap masak rebus , yang paling ringkas, cepat dan sihat mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk menyediakannya. Resepi masakan ini, dipengaruhi dari masakan Ala Cina.  Sesuai dimakan bersama Nasi putih , Ayam Kunpao, Sayur Kangkung Goreng Belacan. 


Bahan-bahan
  • 1 ekor Ikan Siakap - saiz sederhana
  • 3 ulas Bawang Putih - dihiris
  • 1 biji Bawang Besar - dihiris bulat
  • 6-10 tangkai Cili Padi 
  • 1 batang Serai - diketuk
  • 1 biji Limau Nipis / lemon
  • Daun Sup dan Daun Bawang
  • Garam - secukupnya
  • Hirisan Lemon untuk hiasan
Cara-cara penyediaannya
  1. Didihkan air di dalam kuali 
  2. Setelah mendidih, masukkan Bawang Putih, Bawang Besar, Halia, Serai dan Cili Padi biar kesemua bahan mendidih seketika.
  3. Masukkan Ikan Siakap yang telah dibersihkan bersama jus limau nipis
  4. Perasakan dengan Garam secukup rasa dan tutupkan kuali lebih kurang 10minit sehingga Ikan masak.
  5. Taburkan dengan Daun Sup dan Daun Bawang
  6. Sedia untuk dihidangkan. 


0 Response to "Resepi Ikan Siakap Rebus"

Post a Comment