Bahan-bahan
- 1 kilogram - Ketam
- Minyak Masak
- Bawang Putih - dikisar
- Bawang Merah - dikisar
- 1 sudu kecil - Serbuk Kunyit
- 2 sudu kecil - Serbuk Kari
- Segenggam Udang kering - direndam seketika dan dikisar
- 2 sudu kecil - Sos Tiram
- 2 sudu kecil - Kicap cair
- 2 sudu kecil - Kcap pekat
- Garam
- Gula
- 10-15 tangkai - Cili Api - dikisar *terpulang pada tahap kepedasan anda
- 10 Tangkai Cili Kering - dikisar
- 3 tangkai - Daun Kari
Cara-cara untuk menyediakannya
- Ketam - dibersihkan dan digaul Garam dan Kunyit - digorengkan
- Tumis bahan-bahan yang perlu dikisar sehingga kekuningan dan berbau wangi
- Masukkan Daun Kari, Serbuk Kari
- Masukkan Sos Tiram, Kicap pekat/cair dan Lada Hitam , gaulkan kesemuanya sebati
- Kemudian, masukkan Ketam dan kacau rata sehingga segenap ketam
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa
- Tambahkan sedikit air jika ia terlalu kering
- Sudah Siap sedia untuk dihidangkan
0 Response to "Resepi Ketam Goreng Pedas Kam Heong "
Post a Comment