Bahan-bahannya
- 5 Peha Ayam - dibersihkan
- 2 ulas Bawang Putih - ditumbuk halus *
- 1 inci Halia - ditumbuk halus *
- 1 sudu kecil Serbuk Bunga Cengkih *
- 1/2 cawan Yogurt asli *
- 1 1/2 sudu Serbuk Cili *
- 2 sudu kecil Garam Masala *
- 2 sudu Serbuk Kunyit *
- 2 sudu kecil Serbuk Lada Hitam *
- 2 sudu kecil Rempah Briyani Masala*
- 1/2 sudu pewarna masakan merah *
- Garam dan Gula -secukup rasa *
- Minyak Zaitun
- Jus Lemon
- Daun Ketumbar
Cara-cara menyediaannya
- Satukan ke dalam mangkuk besar semua bahan bertanda * : Bawang putih, Halia, Serbuk Bunga Cengkih,Serbuk Cili, Garam Masala, Serbuk Kunyit, lada Hitam, Serbuk Rempah Briyani Masala dan Yogurt. Gaulkan kesemua sehingga sebati.
- Masukkan Peha Ayam dan gaulkan bahan-bahan perapan diatas sehingga rata.
- Kemudian perapkan Peha Ayam lebih kurang 6jam sebelum nak masak paling cepat 30minit - 1 Jam - Tips : lebih lama lebih bagus agar bahan-bahan perap dapat meresap pada peha ayam.
- Panaskan oven sementara itu, pada suhu 180 C - 200 C
- Setelah diperap, Peha ayam sedia dibakar / dipanggang sebelum itu renjiskan sedikit minyak zaitun di atas Peha Ayam
- Bakar di dalam oven dalam suhu 140 C - 160 C selama 25minit hingga 30 minit.
- Atau boleh memakai kuali grill pemanggang sahaja.
- Jangan lupa renjiskan jus perahan lemon dan letakan daun ketumbar ke atas peha ayam
- Siap untuk dihidangkan bersama Nasi Arab, Nasi Briyani, Capati dan sebagainya
0 Response to "Resepi Peha Ayam Tandoori "
Post a Comment