Kuih Balak - Google |
Bahan-bahan
- 250 gram Tepung Gandum
- Sebiji Telur Ayam
- Serbuk Kunyit
- Garam
- Daun Kucai
- Air secukupnya
Cara-cara untuk membancuh adunan
- Kisar semua bahan diatas, pastikan acuan tidak terlalu cair atau pekat, cuma bancuhan likat seperti bancuhan membuat roti jala.
- Kemudian, panaskan kuali tanpa minyak dengan api sederhana.
- Masukkan bancuhan tadi dan Lenggangkan serta gulungkan bancuhan tadi. (seperti membuat kuih ketayap)
- Kemudian, barulah digoreng sehingga garing/ ada jugak diantara kita yang gemarkan jika ia tidak digoreng. *terpulang pada citarasa masing-masing
- Enak dimakan bersama kuah kacang
Kuih Balak yang digoreng |
Kuih Balak yang tidak digoreng |
Resepi Kuah kacang yang ringkas
Bahan-bahannya
- 500gram Kacang Tanah
- 250gram Cili kering
- Bawang Merah -di kisar
- Bawang Putih - di kisar
- 2 Batang Serai - di ketuk
- Air Asam
- Gula Merah
- Gula pasir
- Garam
Cara-cara untuk menyediakan Kuah Kacang
- Kacang tanah digoreng tanpa minyak, *dibuang kulit dan dikisar kasar selepas itu disejukkan
- Begitu juga dengan Cili Kering *digoreng tanpa minyak dan dikisar .
- Tumiskan Bawang Merah , Bawang Putih, Cili Kering bersama Serai. Kemudian masukkan Kacang yang dikisar, Gula Melaka, Gula Pasir dan Air Asam Jawa.
- Masak sehingga pecah minyak.
- Perisakan dengan Garam secukup rasa.
- Dah Siap, Selamat Mencuba.
0 Response to "Resepi Kuih Cucur Balak dari Utara"
Post a Comment