Bahan-bahan yang diperlukan ( Bergantung pada kuantiti Ayam)
- Ayam
- Serbuk Cili
- Serbuk Kunyit
- Serbuk Kari Daging
- Garam
- Daun Kari
- Serai - ditumbuk
- Halia - ditumbuk
- Bawang Putih - ditumbuk
- Minyak Masak - untuk menggoreng
Cara-cara untuk menyediakannya
- Bersihkan Ayam dan Toskan
- Taburkan Serbuk Kunyit , Serbuk Kari Daging, Serbuk Cili dan Garam, Gaul hingga sebati serta meresap segenap Ayam
- Lumurkan Ayam dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi berserta Daun Kari, Gaul sekali lagi hingga sekata. Lebih sedap jika diperap seketika.
- Sementara itu, boleh panaskan Minyak Masak ke dalam kuali dengan TIPS menggunakan api yang sederhana ( untuk menggelakkan di dalam bahagiaan dalam Ayam tidak masak sepenuhnya dan serdak menjadi hangus)
- Goreng sehingga ayam masak dan garing.
- Sedia untuk dihidangkan
- Sesuai dengan makan bersama air asam dan sos cili biasa.
0 Response to "Cara - cara untuk menggoreng Ayam Berempah"
Post a Comment