Bahan-bahan yang diperlukan
- 1/2 ekor Ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
- 1 biji Bawang Besar (dihiris bulat dan digoreng)
- 1 sudu kecil Biji lada hitam (ditumbuk)
- 1 sudu besar Cili Kisar/Cili Giling
- 1 sudu besar Kicap Pekat
- 1/2 sudu besar Sos Tiram
- sedikit Kicap Manis
- sedikit hirisan Daun Sup
- sedikit Madu/Gula dan Garam
- sedikit Jus Asam Jawa
- Rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
- 5 biji Bawang Merah
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1 batang Serai
- Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
- Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan- bahan yang dikisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata.
- Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa.
- Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan.
- Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!
0 Response to "Resepi Ayam Kicap Berlada Hitam"
Post a Comment