Sumber : Mamalya Myresipi
Bahan-bahan
- 1 kilogram Tepung Gandum
- 5-6 sudu besar Udang Kering - dikisar
- 1 sudu besar Cili Serbuk atau Cili Boh ( boleh ditambah mengikut tahap kepedasan masing-masing
- Garam - secukup rasa
- Gula - secukup rasa
- 1 sudu besar Biji Ketumbar- dikisar
- Jintan - dikisar
- 1 tangkai Daun Kari - dihiris halus
- Minyak masak secukupnya
- Air yang sejuk
Cara-cara untuk menyediakannya
- Campurkan semua bahan , masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati hingga doh tidak melekat tangan.
- Rehatkan doh 10-15min
- Bulatkan doh kecil - kecil dan leperkan
- gelek doh kat mesin untuk membuat mi guna no 1. sampai nipis
- kemudian gelek pula kat bahagian mi besar. buat sampai habis.
- Jika tiada mesin membuat mi, boleh buat secara manual atau menggunakan gunting.
- Goreng dengan menggunakan api sederhana sampai keperangan.
- Tos dan sejukkan
- Siap
0 Response to "Resepi Kerepek Pagoda menggoda "
Post a Comment