Resepi Kerepek Pagoda menggoda

Kerepek Pagoda , memang menggodakan dan ketagih . Ringkas dan senang untuk kita buat sendiri. Jom cuba buat.

Sumber : Mamalya Myresipi


Bahan-bahan

  • 1 kilogram Tepung Gandum
  • 5-6 sudu besar Udang Kering - dikisar
  • 1 sudu besar Cili Serbuk atau Cili Boh ( boleh ditambah mengikut tahap kepedasan masing-masing
  • Garam - secukup rasa
  • Gula - secukup rasa
  • 1 sudu besar Biji Ketumbar- dikisar
  • Jintan - dikisar  
  • 1 tangkai Daun Kari - dihiris halus
  • Minyak masak secukupnya
  • Air yang sejuk

Cara-cara untuk menyediakannya

  1. Campurkan semua bahan , masukkan air  sedikit demi sedikit dan uli sebati hingga doh tidak melekat tangan.
  2. Rehatkan doh 10-15min
  3. Bulatkan doh kecil - kecil dan leperkan
  4. gelek doh kat mesin untuk membuat mi guna no 1. sampai nipis
  5. kemudian gelek pula kat bahagian mi besar. buat sampai habis.
  6. Jika tiada mesin membuat mi, boleh buat secara manual atau menggunakan gunting. 
  7. Goreng dengan menggunakan api sederhana sampai keperangan.
  8. Tos dan sejukkan
  9. Siap

0 Response to "Resepi Kerepek Pagoda menggoda "

Post a Comment