Bahan-bahan :
- 1 kg Beras Pulut
- Santan Pekat - dari 3 biji kelapa
- Daun Pisang
- 2 3 Batang Buluh - size sederhana besar
- Garam secukup rasa.
Cara Menyediakannya :
- Basuh Beras Pulut beberapa kali sehingga bersih dan toskan airnya.
- Gulung Daun Pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
- Kemudian masukkan Beras Pulut yang telah ditoskan ke dalam gulungan Daun Pisang didalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
- Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
- Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
- Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.
0 Response to "Mari membakar Lemang Sendiri "
Post a Comment