Bahan bahan:
- 5 biji Telur Itik
- 1 batang Serai - titik
- 1 helai Daun Kunyit - hiris/siat
- 10 biji Belimbing Buluh
- Santan Pekat
- Santan Cair
- Garam
Bahan-bahan B : untuk dikisar:
- 4 ulas Bawang Merah
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 inci Kunyit Hidup
- 3 tangkai Cili Padi
- 1 tangkai Cili Merah
Cara cara untuk memasak:
- Kisar bahan-bahan B bersama Santan Cair. Masakkan bahan yang telah dikisar, masukkan serai dan biarkan ia mendidih. Gunakan api yang kecil.
- Sementara itu, pecahkan Telur Itik ke dalam mangkuk. Apabila sudah mendidih, masukkan telur satu demi satu, masukkan beberapa titik cuka agar telur itik tidak mudah pecah.
- Kacau perlahan sehingga telur mula menggeras. Tuangkan Santan Pekat serta masukkan Belimbing Buluh, Daun Kunyit dan Garam secukup rasa. Teruskan menggacau supaya pati santan pekat tadi tidak pecah minyak.
- Biarkan ia mendidih seketika tetapi jangan terlalu lama supaya Belimbing kekal rangup.
- Sudah Siap dan boleh padamkan api dapur.
- Selamat Mencuba.
0 Response to "Resepi Telur Itik Masak Lemak Belimbing Buluh"
Post a Comment