Bahan Utama
- 2 ketul besar Ayam - bahagian dada
- 1/2 tin Susu Cair
- 3 ulas Bawang Putih- dihiris halus
- 1/2 biji Bawang Holland- dipotong dadu
- 4 sudu besar Mentega
- 2 tangkai Daun Kari
- 4 biji Cili Padi
Bahan untuk Salutan Ayam
- 2-3 sudu besar Tepung Gandum
- 1 sudu besar Serbuk Kari
- 1 biji Telur
- Garam & Gula- secukupnya
- Air - secukupnya
- Potong dadu Isi Ayam kemudian bersihkan dan toskan airnya.
- Masukkan Telur dan Garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.
- Masukkan Tepung Gandum, Serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.
- Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.
- Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang baru, panaskan Butter sehingga cair dan tumis Bawang Putih, Cili dan Daun Kari sehingga naik bau.
- Masukkan Susu Cair dan Bawang Besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
- Masak sehingga kuah kering dan sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Ayam Buttermilk yang Menggiurkan"
Post a Comment