Bahan-Bahan :
- 2-3 ketul Isi Ikan Tenggiri atau Ikan Merah
- Serbuk Kunyit - secukupnya
- 10 ulas Bawang Merah - hiris halus halus
- 5 ulas Bawang Putih - hiris halus halus
- 6 biji Cili Padi
- 1 sudu kecil Biji Sawi
- 1 1/2 Inci Halia
- 2 sudu besar Cuka makan
- Garam & gula - secukup rasa
- Minyak Masak - untuk menumis
Cara-cara untuk menyediakannya
- Pertama, gaulkan Ikan bersama Serbuk Kunyit dan Garam
- Kemudian goreng separa garing, dan toskan
- Selepas itu, di periuk yang lain, tuangkan minyak untuk menumis Biji Sawi, Bawang Merah, Bawang Putih dan Halia.
- Setelah naik bau wangi, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan Ikan yang digoreng separa garing tadi.
- Masukkan Cuka, Garam dan Gula secukup rasa
- Jangan lupa masukkan Cili Padi - terpulang pada tahap kepedasan masing-masing
- Kacau dan biarkan ia mendidih seketika dan bolehlah padamkan api dapur
0 Response to "Resepi Ikan Goreng Berkuah Cuka yang Ringkas"
Post a Comment