Biskut buah kana, memang popular pada era 1990an . Jom kita cuba mengembalikan nostagia Biskut ini.
Bahan-bahan yang diperlukan
- 1 1/4 cawan Tepung Gandum
- 1/2 cawan Tepung Kastard
- 1/2 cawang Tepung Jagung
- 1/2 cawan Marjerin / Mentega
- 1/2 sudu kecil Serbuk Penaik / baking powder
- 1 biji Telur
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 1/2 cawan Gula Kastor (dikisar halus) - jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
- Nutella atau Jem secukupnya - terpulang kepada individu nak perisa apa
- Pertama, Satukan dan ayakkan bersama Tepung Gandum, Tepung Jagung, Tepung Kastard dan Serbuk Penaik.
- Gunakan Mixer, pukul Gula, Mentega dan Telur hingga sebati, serta Masukkan Vanila dan Perwarna jika mahu, kacau rata.
- Masukkan Campuran Tepung yang telah diayak tadi, sedikit demi sedikit. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
- Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana.
- Ketukkan acuan dan susunkan biskut ke dalam dulang pembakar yang sudah disapukan dengan Mentega/Marjerin.
- Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.
- Sapukan Nuttela atau jem yg digemari pada biskut dan tutup serta tangkupkan biskut dengan kemas
- Tips : Sapu jem Nuttela semasa biskut tengah panas supaya ia cepat kering dan melekat dgn sempurna.
0 Response to "Resepi Biskut Raya : Biskut Buah Kana yang Ranggup"
Post a Comment