Tiba-tiba rasa mengidam Nasi Goreng Tomyam pula, terus cari resepi. Bahan - bahan senang aje, Selamat Mencuba
Bahan-bahan yang diperlukan
- 2 cawan Nasi Putih - secukupnya
- ½ biji Bawang Besar - dicincang kasar
- 4 ulas Bawang Putih - dicincang kasar
- 1 batang Serai - dihiris
- 1 tangkai Cili Merah - dihiris
- 2 sudu besar Pes Tom Yam
- 1 sudu besar Kicap masin
- 1 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar Sos Ikan
- Udang / Crab Stick / Daging / Isi Ayam
- Sayur campur - Lobak Merah , Kobis Bunga
- Garam - secukup rasa
- Lada putih - secukup rasa
- Daun limau purut
- Daun Sup , Daun Bawang atau Daun Ketumbar
- Bawang Goreng - secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakannya
- Panaskan Minyak dan tumis Bawang Besar, Bawang Putih, Serai, dan Cili Merah.
- Masukkan Pes Tom Yam, Kicap Masin, dan Sos Tiram; tumis.
- Masukkan bahan-bahan protien seperti Udang atau crab stick, isi Ayam atau Daging dan gaul hingga masak.
- Masukkan sayur campur, gaul sebati.
- Kuatkan api, masukkan Nasi dan gaul hingga rata dan sedikit kering.
- Masukkan garam dan lada putih secukup rasa.
- Kemudian , masukkan Sos Ikan dan Daun Limau Purut; gaul dan tutup api.
- Hidang panas-panas , mesti sedap.
- Jangan lupa taburkan hirisan Daun Sup/ Daun Bawang serta Bawang Goreng
- Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Nasi Goreng Tomyam , Cepat dimasak Sedap dimakan"
Post a Comment