Bahan-bahan yang diperlukan
- 2 cawan Butter/Marjerin
- 2 cawan Gula Kastor
- 4 sudu besar Krim Putar
- 2-3 cawan Milo
- 2 sudu kecil Esen Vanila
- 2 biji Putih Telur
- 2 cawan Tepung Jagung
- 6 cawan Tepung Gandum
- Chocolate Rice / Chocolate Chips / M&M Chocolate (hiasan)
Cara-cara untuk menyediakannya
- Dalam mangkuk besar, pukul Gula Kastor dan Butter hingga kembang.
- Setelah itu masukan Putih Telur, Esen Vanila, dan Krim Putar. Gaul hingga sebati.
- Masukan pula bahan kering seperti Tepung Gandum, Tepung Jagung dan Milo. Gaul dan uli menggunakan tangan hingga menjadi doh.
- Alihkan doh daripada mangkuk. Balutkan doh dalam plastik jernih pembalut makanan kemudian rehatkan ia dalam peti sejuk selama setengah hingga satu jam.
- Taburkan sedikit Tepung sebelum menghamparkan doh tadi. Gunakan kayu penggelek (rolling pin) untuk meratakan doh. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
- Gunakan penerap biskut pilihan untuk menerap doh tersebut.
- Gris atau alas dulang dengan kertas minyak. Susun biskut di atas dulang dan jangan lupa taburkan Chocolate Rice sebagai hiasan.
- Kalau nak letak coklat M&M atau hirisan kacang jika suka.
- Bakar pada suhu 185ÂșC selama 20 hingga 25 minit.
- Siap! Simpan dalam bekas kedap udara.
0 Response to "Resepi Biskut Raya : Biskut Milo Ranggup"
Post a Comment