Resepi Biskut Raya : Biskut Milo Ranggup

Macam-macam kita boleh buat dengan Serbuk Milo ini, dari minuman , puding, ais kepala, cake hingga la ke biskut.  Resepi yang mudah, bahan-bahan yang senang disediakan.  Jom kita buat biskut milo.  




Bahan-bahan yang diperlukan 

  • 2 cawan Butter/Marjerin
  • 2 cawan Gula Kastor
  • 4 sudu besar Krim Putar
  • 2-3 cawan Milo
  • 2 sudu kecil Esen Vanila
  • 2 biji Putih Telur
  • 2 cawan Tepung Jagung 
  • 6 cawan Tepung Gandum
  • Chocolate Rice / Chocolate Chips / M&M Chocolate (hiasan)

Cara-cara untuk menyediakannya

  1. Dalam mangkuk besar, pukul Gula Kastor dan Butter hingga kembang.
  2. Setelah itu masukan Putih Telur, Esen Vanila, dan Krim Putar. Gaul hingga sebati.
  3. Masukan pula bahan kering seperti Tepung Gandum, Tepung Jagung dan Milo. Gaul dan uli menggunakan tangan hingga menjadi doh.
  4. Alihkan doh daripada mangkuk. Balutkan doh dalam plastik jernih pembalut makanan kemudian rehatkan ia dalam peti sejuk selama setengah hingga satu jam.
  5. Taburkan sedikit Tepung sebelum menghamparkan doh tadi. Gunakan kayu penggelek (rolling pin) untuk meratakan doh. Pastikan doh tidak terlalu nipis.
  6. Gunakan penerap biskut pilihan untuk menerap doh tersebut. 
  7. Gris atau alas dulang dengan kertas minyak. Susun biskut di atas dulang dan jangan lupa taburkan Chocolate Rice sebagai hiasan.
  8.  Kalau nak letak coklat M&M atau hirisan kacang jika suka. 
  9. Bakar pada suhu 185ÂșC selama 20 hingga 25 minit.
  10. Siap! Simpan dalam bekas kedap udara. 

0 Response to "Resepi Biskut Raya : Biskut Milo Ranggup"

Post a Comment