Resepi tradisi turun temurun, biskut kelapa. Memang terkenal dahulu kala, sebelum terbitnya resepi biskut yang moden-moden ni. Selamat Mencuba.
Bahan-bahan:
- 200gram Tepung Jagung
- 150gram Tepung Gandum
- 1/2 sudu kecil Baking Powder - digaul rata bersama tepung jagung dan gandum kemudian ayak
- 1 cawan Kelapa Kering - digoreng tanpa minyak hingga perang dan kisar halus
- 1 biji Kuning Telur - Gred A
- 80gram Gula Aising
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 250 gram Mentega secukupnya
- Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan
- Kelapa kering secukupnya - untuk menyalut biskut
- Pewarna - Mengikut citarasa masing-masing
- Putar Kuning Telur, Esen Vanilla dan Gula Aising hingga berkrim.
- Sementara itu, gaul rata Tepung yang telah diayak dengan Kelapa Kering yang dikisar halus tadi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan Tepung dan Kelapa kering kisar sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata adunan seakan serbuk roti.
- Masukkan Mentega sedikit demi sedikit, sambil diadun hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Matikan mesin, bulatkan doh dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
- Sediakan dulang pembakar. Cedok 1 sudu kecil adunan doh, bulatkan dan hias dengan ceri yang telah dipotong kecil. Kemudian golekkan dengan kelapa kering. Susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170'C, selama 25 minit atau hingga masak, pusingkan dulang pembakar selepas 10 minit biskut di dalam oven.
- Sejukkan biskut atas jaringan dan simpan dalam bekas kedap udara.
- Kan senang.
0 Response to "Resepi Biskut Raya : Biskut Kelapa Warisan"
Post a Comment