Bahan-bahan yang diperlukan
- 1 tin besar Sardin Mackarel
- 2 sudu besar Serbuk Kari Ikan
- 3 ulas Bawang Putih - dikisar / ditumbuk halus
- 1 biji Bawang Besar - dikisar / ditumbuk halus
- 1/2 inci Halia
- 1 sudu besar - Halba campur ( Jintan Manis / Jintan Putih / Halba/ Biji Sawi)
- 1 tangkai Daun Kari
- 2 keping Asam Keping
- 1 biji Tomato - dibelah 4 - wedges
- Cili Hijau
- 1 cawan Santan Pekat
- Air - secukupnya
- Garam - secukupnya
- Gula - secukupnya
- 2 ulas Bawang Putih - dimayam halus
- 1 biji Bawang Besar - dihiris
Cara-cara untuk menyediakannya
- Panaskan minyak, tumiskan Halba Campur serta bahan-bahan yang dikisar sehingga terbit bau wangi, masukkan Serbuk Rempah Kari Ikan, Daun Kari dan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak. Jika ia kering, tambahkan lagi sedikit air.
- Satukan ke dalam mangkuk, Santan Pekat bersama Air Asam Jawa terlebih dahulu, Apabila sudah pecah minyak, masukkan bancuhan santan ke dalam periuk. Diikuti Ikan Sardin, masak sehingga mendidih.
- Perisakan kuah dengan Garam dan Gula secukup rasa
- Masukkan Tomato, Cili Hijau atau sayur kacang bendi dan biarkan ia mendidih seketika.
- Di kuali, yang lain tumiskan Bawang Merah dan Bawang Putih yang dihiris halus dan terus masukkan ke dalam periuk kari ikan sardin.
- Sudah Siap, Selamat Memasak
- Enak di makan bersama Nasi Putih atau Capati
0 Response to "Resepi Kari Ikan Sardin umphhh"
Post a Comment