Resepi Kari Ikan Sardin umphhh

Jom masak kari ikan sardin yang simple sangat, bahan-bahan pun sudah ada dalam rumah kan, apa lagi . jom memasak




Bahan-bahan yang diperlukan

  • 1 tin besar Sardin Mackarel
  • 2 sudu besar Serbuk Kari Ikan
  • 3 ulas Bawang Putih - dikisar / ditumbuk halus
  • 1 biji Bawang Besar - dikisar / ditumbuk halus
  • 1/2 inci Halia
  • 1 sudu besar - Halba campur ( Jintan Manis / Jintan Putih / Halba/ Biji Sawi)
  • 1 tangkai Daun Kari
  • 2 keping Asam Keping
  • 1 biji Tomato - dibelah 4 - wedges
  • Cili Hijau
  • 1 cawan Santan Pekat
  • Air - secukupnya
  • Garam - secukupnya
  • Gula - secukupnya
Bahan untuk menggoreng darat

  • 2 ulas Bawang Putih - dimayam halus
  • 1 biji Bawang Besar - dihiris


Cara-cara untuk menyediakannya

  1. Panaskan minyak, tumiskan Halba Campur serta bahan-bahan yang dikisar sehingga terbit bau wangi, masukkan Serbuk Rempah Kari Ikan, Daun Kari dan sedikit air.  Masak sehingga pecah minyak.  Jika ia kering, tambahkan lagi sedikit air.   
  2. Satukan ke dalam mangkuk, Santan Pekat bersama Air Asam Jawa terlebih dahulu, Apabila sudah pecah minyak,  masukkan bancuhan santan ke dalam periuk. Diikuti Ikan Sardin, masak sehingga mendidih.   
  3. Perisakan kuah dengan Garam dan Gula secukup rasa
  4. Masukkan Tomato, Cili Hijau atau sayur kacang bendi dan biarkan ia mendidih seketika. 
  5. Di kuali, yang lain tumiskan Bawang Merah dan Bawang Putih yang dihiris halus  dan terus masukkan ke dalam periuk kari ikan sardin. 
  6. Sudah Siap, Selamat Memasak
  7. Enak di makan bersama Nasi Putih atau Capati 



0 Response to "Resepi Kari Ikan Sardin umphhh"

Post a Comment