Resepi Terung Pipit Berlado


Jangan Keliru Terung Pipit dengan Kacang Peas ya, hehehe.. sedap juga dimakan dengan Nasi Putih panas-panas. Tidak perlu lauk lain. Siapa setuju?



Bahan-bahan:
  • Minyak Masak
  • 1 cawan Terung Pipit
  • 1 cawan Ikan Bilis 
  • 1 keping Tempe 
  • 15 biji Cili Padi - ditumbuk atau dikisar
  • 3 biji Cili Merah - ditumbuk atau dikisar
  • 3 ulas Bawang Putih - ditumbuk atau dikisar
  • 5 biji Bawang Merah - ditumbuk atau dikisar
  • 1 biji Bawang Besar - dimayang kasar
  • Garam 
  • Gula
  • Serbuk Maggi CukupRasa
Cara-cara untuk menyediakannya
  1. Goreng Garing Ikan Bilis dan Tempe, Manakala gorengkan Terung Pipit separa layu. Kemudian toskan dan biarkan ketepi seketika.
  2. Sementara itu, panaskan kuali tumiskan semua bahan yang ditumbuk atau dikisar.  
  3. tumiskan sehingga naik bau wangi dan garing. 
  4. Setelah itu, masukkan Terung , Ikan Bilis dan Tempe. 
  5. Taburkan Bawang Besar yang telah dimayang, Gaulkan sebati.
  6. Perisakan dengan Garam, Gula dan Serbuk perisa. 
  7. Dah siap. Simple kan? Selamat mencuba


0 Response to "Resepi Terung Pipit Berlado"

Post a Comment