Jangan Keliru Terung Pipit dengan Kacang Peas ya, hehehe.. sedap juga dimakan dengan Nasi Putih panas-panas. Tidak perlu lauk lain. Siapa setuju?
Bahan-bahan:
- Minyak Masak
- 1 cawan Terung Pipit
- 1 cawan Ikan Bilis
- 1 keping Tempe
- 15 biji Cili Padi - ditumbuk atau dikisar
- 3 biji Cili Merah - ditumbuk atau dikisar
- 3 ulas Bawang Putih - ditumbuk atau dikisar
- 5 biji Bawang Merah - ditumbuk atau dikisar
- 1 biji Bawang Besar - dimayang kasar
- Garam
- Gula
- Serbuk Maggi CukupRasa
- Goreng Garing Ikan Bilis dan Tempe, Manakala gorengkan Terung Pipit separa layu. Kemudian toskan dan biarkan ketepi seketika.
- Sementara itu, panaskan kuali tumiskan semua bahan yang ditumbuk atau dikisar.
- tumiskan sehingga naik bau wangi dan garing.
- Setelah itu, masukkan Terung , Ikan Bilis dan Tempe.
- Taburkan Bawang Besar yang telah dimayang, Gaulkan sebati.
- Perisakan dengan Garam, Gula dan Serbuk perisa.
- Dah siap. Simple kan? Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Terung Pipit Berlado"
Post a Comment