Resepi Kuih Badak Berendam

Kuih nama badak berendam ada juga yang panggil Kuih Puteri Mandi.  Walaupun macamana gengster nama nya, rasanya memang best berlemak berkrim dan manis. 

Bahan-bahan ( untuk 20 biji )

Gambar : Yatie Kitchen




Bahan - bahan untuk membuat Doh:
2 cawan Tepung Pulut
11/2 cawan Perahan Air Daun Pandan
1/2 sudu kecil Garam

Bahan-bahan untuk membuat Inti:
2 cawan Kelapa Parut Muda
1 cawan Gula merah
1 helai Daun Pandan
Gula Pasir - jika suka

Bahan-bahan untuk membuat Kuah:
2 1/2 cawan Santan
2 sudu besar Tepung Beras
1/2 sudu kecil Garam
3 helai Daun Pandan
Sedikit gula - jika suka

Cara cara untuk membuat bancuhan Doh : 

Campurkan Garam dengan Air Pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam Tepung Pulut sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.

Cara cara untuk membuat Inti Kelapa:

Masak Gula Melaka dan Gula Pasir bersama Air masukkan simpulan Daun Pandan hingga gula larut. Masukkan Kelapa Parut dan dikacau atas api sehingga kering.
Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

Cara-cara untuk membuat kuah Santan :

Campur rata semua bahan bahan untuk membuat Kuah, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.

Gabungan cara - cara penyediaannya :

  1. Ambik sedikit doh dan dibulat-bulatkan kemudian dileperkan. 
  2. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat, digentil bulat semula. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya tidak melekat.
  3. Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. 
  4. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan.
  5. Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah.
  6. Boleh lapik dengan Daun Pisang untuk menambahkan aroma dan kesedapan kuih 




0 Response to "Resepi Kuih Badak Berendam"

Post a Comment