Resepi Laksa Lemak Nyonya


Bahan A : Bahan untuk buat Kuah

  • 1500 ml Air Rebusan Tulang Ayam
  • 1500 ml Air Rebusan Kulit Udang
  • 250 ml Santan Pekat
  • 10 biji Fish Ball
  • 10 biji Taufu, dipotong 2 setiap 1
  • 4-6 ekor Udang saiz sederhana, dibersihkan
  • 1 genggam Daun Kesom
  • 2 kuntum Bunga Kantan - dibelah 2 setiap 1
  • 3 sudu besar Cili Kisar
  • Garam dan Gula secukup rasa

Bahan B : Untuk dikisar halus

  • 8 biji Bawang Merah 
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1/2 inci Lengkuas
  • 1 inci Kunyit Hidup
  • 3 batang Serai, hiris halus
  • 4 biji Buah Keras
  • 1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan
  • 1 inci belacan, dibakar
  • 3 biji cili merah
Bahan C : Sayur-sayuran

  • Timun - hiris nipis dan mayang halus
  • Bawang besar, dihiris nipis2 dan leraikan
  • Taugeh secukupnya, dibuang ekor, cuci dan toskan
  • 1 genggam Daun Kesom, dimayang halus
  • Bunga Kantan, dihiris halus
  • Jika suka , Kacang Panjang secara rebus pun boleh


Bahan D : lain-lain 

  • Mi laksa secukupnya (kalau guna yang kering, rendam dan rebus hingga lembut, toskan dan cuci bawah air paip)
  • Limau kasturi secukupnya, dibelah 2 setiap 1
  • Telur rebus, dibelah 2 setiap satu
  • Sambal belacan tumis secukupnya

Cara-cara untuk menyediakannya : 

A : Kuah Laksa Lemak

  1. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/3 cawan atau lebih sedikit). 
  2. Tumis bahan2 kisar halus hingga bau wangi. 
  3. Masukkan Cili kisar dan masak sehingga naik minyak dan bahan kisar tadi garing. 
  4. Tuang air rebusan kulit udang dan air rebusan tulang ayam. Kacau rata dan biar mendidih.
  5. Masukkan Udang, Bunga kantan dan Daun kesom. Kacau dan biar Udang masak. 
  6. Tambah fishball, dan tuang Santan. Kacau dan masak dengan api kecil hingga mendidih. Masukkan taufu, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula, Masak sekejap lagi dan rasa, jika sudah sebati boleh matikan api. 

B: Sambal Belacan Tumis

  1. Anda perlukan 1 cawan cili kisar, 1 inci belacan yang dibakar dan dihancurkan. Gula dan garam secukup rasa. 
  2. Tumis cili dan masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing dan naik minyak. 
  3. Tambah garam dan gula secukup rasa. 
  4. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.

Cara untuk menghidangkannya : Laksa Lemak atau Laksa Nyonya

  1.  Masukkan secukupnya mi laksa ke dalam mangkuk sesuai. 
  2. Tuang kuah laksa bersama isi2nya sekali (termasuk udang galah). 
  3. Hias dengan sayur-sayuran, 1/2 telur rebus, sambal belacan tumis dan perahkan jus limau kasturi sebelum anda nikmatinya.
  4. Selamat Mencuba


0 Response to "Resepi Laksa Lemak Nyonya"

Post a Comment