Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 5 biji Cili Padi
- 2 inci Halia
- 2 inci Kunyit Hidup
- 2 batang Serai
- 5 ulas Bawang Putih
- 1 biji Bawang Besar
- 1/2 ekor Ayam *dipotong berapa bahagian
- 1 batang serai *diketuk
- 1 asam keping
- 4 helai daun limau purut
- Garam dan Gula *secukup rasa
- Air *secukupnya
Cara-cara penyediaannya adalah :-
- Pertama, kisar Bahan A dan kemudian tumis sehingga naik bau wangi .
- Setelah kering tumisan tadi masukkan 1-2 cawan air.
- Kemudian masukkan, sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
- Pastikan ayam masak sepenuhnya.
- Kacau seketika, dan rasa.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Nota :-
Jika kurang berkuah masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.
Pada mereka yang gemar masakan pedas, boleh tambah cili padi semasa mengisar bahan tadi.
0 Response to "Resepi Ayam masak Phat Phet yang menyelerakan"
Post a Comment