Resepi Batang Keladi Asam Pedas Pembuka Selera



Bahan-bahan yang diperlukan
  • 3 tangkai Batang Keladi serta isinya
  • 1 batang Serai - di titik
  • 3 tangkai Daun Kesum 
  • 1 kuntum bunga Kantan * pilihan
  • 3 keping Asam Keping 
  • Garam dan Gula *secukup rasa 
  • Air secukupnya

Bahan untuk dikisar
  • segenggam Ikan bilis - dibuang kepala, direndam seketika kemudian dikisar
  • 5 cili merah - dikisar
  • 3 cili kering - dikisar
  • 3 biji bawang merah - dikisar
  • sedikit belacan - dikisar

Cara-cara penyediaannya
  1. Pertama, Potong dan siang batang keladi dengan cara buang kulit dibatang keladi ( tarik saja kulit keladi tu dari batang keladi menggunakan pisau ) dan potong setengah jengkal.  
  2. Cuci bersih dan masukkan dalam periuk, letak air dan garam sikit 
  3. Rebus batang keladi hingga separa empuk. 
  4. Toskan airnya dan ketepikan. 
  5. Rebus air baru
  6. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar serta Asam Keping,Daun Kesum, Bunga Kantan, Serai.  
  7. Taburkan secubit Garam dan Gula * Secukup rasa
  8. Kacau dan biarkan air rebusan sedikit mendidih. 
  9. Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi.
  10. Siap dan sedia dihidangkan bersama nasi putih atau bihun yang direbus
  11. Selamat Mencuba. 

0 Response to "Resepi Batang Keladi Asam Pedas Pembuka Selera"

Post a Comment