Bahan-bahan yang diperlukan
- 3 tangkai Batang Keladi serta isinya
- 1 batang Serai - di titik
- 3 tangkai Daun Kesum
- 1 kuntum bunga Kantan * pilihan
- 3 keping Asam Keping
- Garam dan Gula *secukup rasa
- Air secukupnya
Bahan untuk dikisar
- segenggam Ikan bilis - dibuang kepala, direndam seketika kemudian dikisar
- 5 cili merah - dikisar
- 3 cili kering - dikisar
- 3 biji bawang merah - dikisar
- sedikit belacan - dikisar
Cara-cara penyediaannya
- Pertama, Potong dan siang batang keladi dengan cara buang kulit dibatang keladi ( tarik saja kulit keladi tu dari batang keladi menggunakan pisau ) dan potong setengah jengkal.
- Cuci bersih dan masukkan dalam periuk, letak air dan garam sikit
- Rebus batang keladi hingga separa empuk.
- Toskan airnya dan ketepikan.
- Rebus air baru
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar serta Asam Keping,Daun Kesum, Bunga Kantan, Serai.
- Taburkan secubit Garam dan Gula * Secukup rasa
- Kacau dan biarkan air rebusan sedikit mendidih.
- Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi.
- Siap dan sedia dihidangkan bersama nasi putih atau bihun yang direbus
- Selamat Mencuba.
0 Response to "Resepi Batang Keladi Asam Pedas Pembuka Selera"
Post a Comment