Bahan yang diperlukan:
- 1 kilogram Kerang
- 2 biji Bawang Besar
- 4 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 2 Cili Merah
- 7-8 Cili Padi (Hijau Merah)
- 2 batang Serai (diketuk)
- Sos tiram
- Sos cili
- Serbuk Maggi cukup rasa
- Gula *secukup perasa
- Lada benggala Hijau / Bunga Kobis, Lobak Merah ( Pilihan)
- Jus Limau nipis ( penambah rasa)
- Air * sedikit ( Jika mahu berkuah)
Cara penyediaan:
1) Kisarkan Bawang besar, Bawang putih, Halia, Cili Merah serta Cili Padi.
2) Sementara itu, Rebuskan kerang secara separuh masak (dalam 3 minit), kemudian angkat kerang dan masukkan dalam air berisi ais untuk elakkan kerang terlampau masak
3) Panaskan Minyak, Masukkan Serai, Mayangkan sampai naik bau wangi.
4) Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi , terus tumis sampai naik bau.
5) Masukkan Lada Benggala , Sos Tiram, Sos Cili, Gula & Serbuk Maggi cukup rasa.
6) Jika agak kering, masukkan sedikit air , biarkan ia berkuah sedikit.
7) Masukkan kerang. Perahkan sebiji limau nipis. Gaul sebati seketika.
8) Siap dan Sedia dihidangkan.
Kredit : Resepi Ibunda
0 Response to "Resepi Kerang Goreng Berlado yang ringkas "
Post a Comment