Resepi Pemanis Mulut - Bubur Sum Sum Pandan

Resepi Pemanis Mulut - Bubur Sum Sum Pandan


Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1 1/2 liter santan (dari sebiji kelapa)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 5 helai daun pandan, kisar bersama sedikit santan dan tapis
  • 1 helai daun pandan, simpul
  • Pewarna hijau, jika mahu


Cara:
1.Satukan kesemua bahan dalam bekas.Kacau sekata.
2.Masak dalam periuk/ kuali atas api sederhana .Kacau sentiasa sehingga bancuhan tepung menjadi likat dan meletup-letup supaya tanak.
3.Matikan api.Sudukan bubur sum sum ke  dalam bekas yang sesuai.
4.Hidangkan bersama air gula merah.Sedap di makan ketika sejuk.

0 Response to "Resepi Pemanis Mulut - Bubur Sum Sum Pandan "

Post a Comment