Bila masuk dapur, macam-macam jenis biskut kita boleh buat on the spot. Tak perlu nak pergi shopping, sebab semua bahan ada saja di dapur rumah. Cuba intai tengok.
Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 1/2 cawan Mentega
- 1/4 cawan Gula
- 1 sudu teh Esen Vanilla
- 200g Susu Pekat Cap Junjung *jenama lain pun tak apa
- 1 1/2 cawan Tepung Serbaguna *diayak sebelum itu
Cara-caranya adalah:-
- Pertama, pukul Mentega bersama Gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan Susu Pekat Manis serta Esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
- Kemudian masukkan Tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga membentuk doh lembut.
- Sementara itu , boleh lah Pre-heat kan ketuhar pembakar.
- Setelah itu, bulatkan adunan doh dan letakkan atas dulang pembakar, oles kan garfu untuk dapatkan jalur hiasan pada permukaan adunan biskut.
- Akhir sekali, bakar adunan biskut pada suhu 180c selama 12 hingga 15 minit atau sehingga jadi keperangan dan kelihatan ranggup.
- Selamat mencuba.
Resepi asal: floursandfrostings.com
0 Response to "Resepi Biskut Susu Cap Junjung "
Post a Comment