Resepi Biskut Susu Cap Junjung

Resepi Biskut Susu Cap Junjung

Bila masuk dapur, macam-macam jenis biskut kita boleh buat on the spot. Tak perlu nak pergi shopping, sebab semua bahan ada saja di dapur rumah. Cuba intai tengok.





Bahan-bahan yang diperlukan :- 

  • 1/2 cawan Mentega
  • 1/4 cawan Gula
  • 1 sudu teh Esen Vanilla
  • 200g Susu Pekat Cap Junjung *jenama lain pun tak apa
  • 1 1/2 cawan Tepung Serbaguna *diayak sebelum itu

Cara-caranya adalah:-

  1. Pertama, pukul Mentega bersama Gula hingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan Susu Pekat Manis serta Esen vanilla, pukul lagi hingga sebati. 
  3. Kemudian masukkan Tepung sedikit demi sedikit dan pukul hingga membentuk doh lembut.
  4. Sementara itu , boleh lah Pre-heat kan ketuhar pembakar.
  5. Setelah itu, bulatkan adunan doh dan letakkan atas dulang pembakar, oles kan garfu untuk dapatkan jalur hiasan pada permukaan adunan biskut. 
  6. Akhir sekali, bakar adunan biskut pada suhu 180c selama 12 hingga 15 minit atau sehingga jadi keperangan dan kelihatan ranggup.
  7. Selamat mencuba. 


Resepi asal: floursandfrostings.com

0 Response to "Resepi Biskut Susu Cap Junjung "

Post a Comment