Resepi Creampuff Gebu * untuk 20biji
Bahan-bahan yang diperlukan :-
Cara-cara untuk menyediakannya :-
Filling creamy vanilla
Bahan-bahan yang diperlukan :-
Cara-cara untuk menyediakannya:-
Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 250ml Air
- 100g Mentega
- 125g Tepung Gandum
- 2 biji Telur *gred A
- 1 sudu kecil Gula
- Secubit garam *secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Pertama sekali, Didihkan air dan mentega di dalam periuk sehingga mentega cair kemudian tutupkan api.
- Kemudian, masukkan tepung gandum dan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan likat.
- Biarkan adunan sejuk seketika dalam 10-15 minit sebelum masukkan telur.
- Setelah itu, masukkan Telur satu per satu ke dalam adunan dan kacau gunakan mixer pada kelajuan tinggi untuk dapatkan creampuff yang berongga di dalam.
- Setelah adunan dah siap dipukul hingga sebati, masukkan ke dalam piping bag yang diletakkan nozzle bintang untuk mendapatkan efek corak.
- Jangan lupa, sapukan sedikit mentega pada loyang atau dilapik baking paper.
- Paipkan adunan satu persatu secara berjarak kerana creampuff akan mengembang.
- Bakar kedalam ketuhar selama 170c selama lebih kurang 30 minit.
- Keluarkan creampuff dan biarkan sejuk sebelum digunting dan dipaipkan cream filling ke dalam nya.
- Akhir sekali boleh tabur gula aising dan siap.
Filling creamy vanilla
Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 1 cawan Whipping Cream
- 2 sudu besar Gula
- 1/2 sudu kecil Esen Vanilla
Cara-cara untuk menyediakannya:-
- Sejukkan dulu bekas yang hendak digunakan untuk pukul Cream di dalam peti ais. Whipping cream perlu disimpan di dalam peti ais.
- Keluarkan bekas dari peti ais dan masukkan Whipping Cream, Gula dan Esen Vanilla bersama .
- Pukul dengan menggunakan mesin mixer pada kelajuan tinggi hingga memekat. (tips: nak bagi krim ni kembang dan pekat kena pastikan semua sejuk kalau tidak, krim akan menjadi cair)
0 Response to "Resepi Creampuff Gebu"
Post a Comment