Resepi Daging Dendeng




Bahan-bahan yand diperlukan :- 

  • 1 kilo Daging ( perapkan bersama kicap manis, serbuk lada hitam selama 30 minit)
  • 10 tangkal Cili Merah * dikisar kasar
  • 10 tangkal Cili Padi *dikisar kasar
  • 1 ulas Bawang Merah *dikisar kasar
  • 5 ulas Bawang Putih *dikisar kasar
  • Minyak Masak
  • Gula & Garam *secukup rasa
  • 2 sudu Cuka Masakan
Gambar : Wanista

Cara-cara untuk menyediakannya :-
  1. Rebuskan daging sehingga empuk , tos dan biarkan ia sejuk.
  2. Kemudian hiriskan daging dan tumbuk ia separa nipis.
  3. Panaskan minyak, goreng daging sampai garing, angkat dan ketepikan seketika.
  4. Sementara itu, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak - jangan lupa guna api yang sederhana ya.
  5. Masukkan Gula, Cuka serta Garam secukup rasa.
  6. Kemudian, boleh lah tuangkan daging yang kita ketepikan tadi. 
  7. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan sesedap rasa.
  8. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
  9. Sesuai dihidangkan bersama Ketupat, Nasi Minyak, Nasi Tomato dan sebagainya. 


0 Response to "Resepi Daging Dendeng"

Post a Comment