Bahan-bahan yand diperlukan :-
- 1 kilo Daging ( perapkan bersama kicap manis, serbuk lada hitam selama 30 minit)
- 10 tangkal Cili Merah * dikisar kasar
- 10 tangkal Cili Padi *dikisar kasar
- 1 ulas Bawang Merah *dikisar kasar
- 5 ulas Bawang Putih *dikisar kasar
- Minyak Masak
- Gula & Garam *secukup rasa
- 2 sudu Cuka Masakan
Gambar : Wanista |
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Rebuskan daging sehingga empuk , tos dan biarkan ia sejuk.
- Kemudian hiriskan daging dan tumbuk ia separa nipis.
- Panaskan minyak, goreng daging sampai garing, angkat dan ketepikan seketika.
- Sementara itu, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak - jangan lupa guna api yang sederhana ya.
- Masukkan Gula, Cuka serta Garam secukup rasa.
- Kemudian, boleh lah tuangkan daging yang kita ketepikan tadi.
- Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan sesedap rasa.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
- Sesuai dihidangkan bersama Ketupat, Nasi Minyak, Nasi Tomato dan sebagainya.
0 Response to "Resepi Daging Dendeng"
Post a Comment