Lemang Tepung adalah makanan tradisi orang kampung di negeri Perak, kebiasaannya makanan legend dan rare ini boleh kita jumpa / rasa pada hari raya.
Terdapat dua perisa iaitu Gula Merah atau Pandan. Bahan nya amat ringkas cuma Tepung Gandum, Santan Pekat dan Gula & Gula Merah dan sedikit Garam dibancuh bersama , seterusnya dibakar seperti lemang biasa. Jom kita tengok bahan & cara menyediakannya.
Resepi Lemang Tepung Pandan
Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 1 kilogram Tepung Gandum
- 1/2 kilogram Gula Pasir
- 3-4 liter Santan Pekat
- Air secukupnya
- Daun Pandan *dikisar dan diambil airnya
- Buluh dan daun pisang
Cara-cara penyediaanya :-
- Pertama, campurkan semua bahan diatas
- Pukul bancuhan adunan agar ia Gulanya larut ,adunan sekata dan tidak berketul-ketul.
- Tapis bancuhan adunan sebelum ia dimasukkan kedalam buluh.
- Kemudian, bakar sehingga masak dan garing seperti lemang biasa
- Selamat Mencuba.
0 Response to "Resepi Lemang Tepung Utara"
Post a Comment