Resepi Kuih Tradisional Sagu Merah yang Mudah

Jangan lupakan yang lama, bila sudah ada yang baru. 
Sama la kuih muih tradisional lama, mentang-mentang sekarang banyak kuih muih moden.
Jom kita cuba buat resepi yang mudah ini. 

Bahan-bahan yang diperlukan :- 
  • 2 1/2 cawan Air
  • 3/4 cawan biji sagu
  • 1 sudu kecil Pewarna Merah
  • 1 sudu kecil Perasa Ros
  • 2 helai Daun Pandan
  • 1 cawan Kelapa Parut
  • 1/2 sudu kecil Garam
  • Sedikit Minyak Masak * sapuan diloyang atau bekas
Cara-cara untuk menyediakan :-

  1. Di dalam periuk, masukkan air, sagu, gula, perisa ros, pewarna merah dan daun pandan. Reneh hingga pekat.
  2. Sapukan loyang dengan minyak. 
  3. Masukkan adunan sagu dan kukus selama 20 minit. 
  4. Kemudian, sejukkan 20 minit. Kemudian, sejukkan sehingga menjadi keras.
  5. Gaul kelapa parut bersama garam.
  6. Potong kuih sagu dan salutkan dengan kelapa parut.
  7. Siap untuk dihidang!

0 Response to "Resepi Kuih Tradisional Sagu Merah yang Mudah"

Post a Comment