Resepi sambal pembuka selera, makan dengan nasi putih panas-panas memang layan ni.
Bukan sahaja ringkas tetapi ia adalah menu sihat.
Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan.
4 ekor ikan kembung *dibakar guna frying pan
4-5 biji buah mempelam muda (disagat kasar)
1/2 Inchi belacan.
12 biji Cili Api.
4 biji limau nipis * ambil jus perahan.
1 sudu besar garam (secukup rasa)
1 sudu besar gula (secukup rasa)
.
Cara- cara penyediaannya:
- Pertama, bakarkan Ikan Kembong dan asingkan tulang-tulang ambil hanya isi ikan.
- Kemudian, ambil lesung tumbuk, tumbukkan Cili Api, Belacan dan Garam
- Kemudian masukkan mempelam muda yang telah disagat kasar, tumbuk sehingga separa lumat.
- Kemudian masukkan kedalam bekas, gaulkan bersama bahan-bahan yang ditumbuk bersama Isi Ikan Kembong tadi.
- Masukkan gula, garam dan perahan jus limau nipis.
- Gaul sampai sebati.
- Sedia untuk dihidang.
- Selamat Mencuba
kredit resipi : Norhayati Mat Saat
0 Response to "Resepi Sihat : Sambal Mempelam Ikan Kembung "
Post a Comment