Kari Telur Rebus - gambar goggle |
Bahan-bahannya
- 5 biji Telur Ayam - direbus dan digoreng
- Minyak Masak - secukupnya
- 3 ulas Bawang Putih - ditumbuk
- 4 Biji Bawang Merah - ditumbuk
- 10 Tangkai Cili Kering - dikisar
- Rempah 4 sekawan ( Bunga Lawang, Bunga Cengkih, Kayu Manis, Buah Pelaga)
- Halba
- Daun Kari
- Rempah Kari
- Air
- Santan Pekat
- Ubi Kentang
- Tomato
- Cili Merah
- Cili Hijau
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakannya
- Goreng telur rebus sehingga kulit luar garing
- Tumis rempah 4 sekawan, halba & daun kari hingga naik bau
- Masukkan Bawang Putih, Bawang Merah dan Cili kisar, tunggu sehingga naik bau
- Masukkan Rempah Kari yang telah dikacau dengan air. Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan Air dan tunggu hingga kuah mendidih
- Apabila kuah mendidih, masukkan Ubi Kentang dan juga Santan
- Apabila kentang hampir empuk, masukkan Telur Rebus dan tomato
- Perasakan dengan Garam, Gula dan serbuk paprika- jika mahu lagi pedas
- Sedia untuk dihidangkan
0 Response to "Resepi Kari Telur Rebus Goreng"
Post a Comment